Abikurssit – tiivis kertauspaketti kirjoituksiin

Lukiomme tarjoaa kattavasti erilaisia abikursseja, joiden avulla kirjoituksiin kertaaminen on helppoa. Haastattelussa ovat biologian, matematiikan ja historian abikurssien opettajat.

BI6: Biologian kertauskurssi – vaikeat tehtävätyypit haltuun

1. Mikä on abikurssin tarkoitus?

”Kurssin tarkoituksena kerrata lukiobiologian keskeiset sisällöt ja valmistautua ylioppilaskirjoituksiin.”

2. Tehdäänkö biologian abikurssilla vain vanhoja yo-tehtäviä? Vai opiskellaanko muillakin tavoilla?

”Koska kirjoittajien tiedot ovat hyvin eri tasolla, kurssilla käytetään mafynetin aineistoa. Siellä on tehtäviä, joissa voi edetä osin omaan tahtiin. Tunnilla käydään läpi vanhoja YO-tehtäviä. Varsinkin sellaisia, jotka aikaisempina vuosina ovat olleet yleisesti haastavia.”

3. Kannattaako BI6 kurssi käydä ennen kirjoituksia?

”Kannattaa, mutta sinnikäs opiskelija voi opiskella asiat yksinkin. Kurssi kannattaa käydä juuri ennen kirjoituksia.”

HI7: Maailma ennen ja tänään – kronologia, suuret linjat ja tehtävät selviksi

1. Mikä on abikurssin tarkoitus?

”Abikurssin tarkoituksena on kerrata historian kursseja: pohtia syys- ja seuraussuhteita ja opiskella historian suuret linjat. Siellä pyritään saamaan tuntuma historian kronologiaan.”

2. Tehdäänkö historian abikurssilla vain vanhoja yo-tehtäviä? Vai opiskellaanko muillakin tavoilla?

”Kurssilla keskitytään erilaisiin tehtävätyyppeihin, esim. esseetehtäviin, ristiriitatehtäviin, lähdetehtäviin ja niiden analysointiin (tekstilähteet, kuvalähteet jne.).”

Näiden lisäksi tyypilliset historian yo-kokeen tehtävät ja niiden pisteytys tulee tutuksi. Haastateltu opettaja korostaa myös hyvää esillepanoa eli kappalejakojen hallitsemista sekä oikeakielisyyttä.

MAA14: Pitkän matematiikan kertauskurssi – virheet pois ja pisteet kotiin

1. Mikä on abikurssin tarkoitus?

”Abikurssi kannattaa valita, koska sen avulla pystyy pienemmässä ryhmässä valmistautua yo-kokeeseen. Kuitenkin kaikkein tärkeintä on opiskelijan oma motivaatiota ja kokeeseen valmistutuminen. Abikurssilla on tarkoitus palauttaa mieleen pakollisten kurssien sisällöt ja saada perustehtävät haltuun, minkä jälkeen voidaan siirtyä soveltaviin tehtäviin.”

2. Tehdäänkö matikan abikurssilla vain vanhoja yo-tehtäviä? Vai opiskellaanko muillakin tavoilla?

”Kurssilla lasketaan paljon, tunnilla yhdessä sekä kotitehtävinä, lisäksi kurssin suoritukseen kuuluu pakollisena laskea aikaisempien vuosien preleistä tietty määrä tehtäviä.”

Tavoitteena on siis saada hyvä laskurutiini, joka on tärkeä yo-kokeessa. Perustehtävät auttavat asioiden muistumisessa mieleen, yo-tehtävät taas sekoittavat useiden kurssien asioita, joten ne ovat erityisen hyviä kertaamiseen.

”Samalla kun tehtäviä lasketaan yhdessä, on helppo kertoa mitkä ovat tyypillisiä virheitä joita tehtävässä esiintyy ja kertoa kuinka niistä tulee pistevähennyksiä yo-kokeessa ja kuinka ne vältetään. Yksi tärkeä asia on myös se että kerrataan mitä kaikkea sieltä laskinohjelmasta löytyykään. Kurssilla voi valmistautua myös mahdollisiin tuleviin pääsykokeisiin.”

3. Kannattaako MAA14-kurssi käydä ennen kirjoituksia?

”MAA14 kurssi kannattaa ehdottomasti käydä ennen kirjoituksia, ja vaikka menisikin jollekin valmennuskurssille, niin kurssilta saa hyvän pohjan omalle harjoittelulle. Tärkeintä on muistaa, että jokainen tekee sen suurimman työn itse kotonaan eli vain istumalla kurssilla ei tuloksia synny. Kertauskurssin jälkeen on vielä 1,5 kuukautta aikaa, jolloin laskemista jatketaan itsenäisesti, mutta se on paljon helpompaa, kun perusasiat on jo palautunut mieleen ja on helpompi keskittyä vaativimpiin tehtäviin, että voi tavoitella niitä korkeimpia arvosanoja.”

Abikurssit ovat siis hyödyllisiä kaikille abeille. Kertaaminen on helpompaa, kun on opettaja vastaamassa kysymyksiin. Opettaja myös tietää, millaiset asiat ovat tärkeitä yo-kokeissa. Tervetuloa kaikille abikursseille kertaamaan!