Jatko-opinnot

Hae korkeakouluihin Opintopolun kautta

Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin Suomessa haetaan yhteishaun kautta Opintopolun hakulomakkeella. Hakulomakkeelle voit valita enintään kuusi hakutoivetta, jotka asetat mieleiseesi järjestykseen. Voit tulla valituksi vain yhteen toivomaasi hakukohteeseen, johon pisteesi riittävät. Hakuajat ovat vuosittain maaliskuussa ja syyskuussa. Englanninkieliseen koulutukseen Suomessa ja taideyliopistoon haetaan jo tammikuun yhteishaussa.

Jatko-opintoihin  ja niihin hakemiseen liittyvät tiedot löytyvät Opintopolusta.

Pääsyvaatimukset korkeakouluihin 2019

Korkeakouluihin valitaan vuonna 2019 suoraan ylioppilastutkintotodistuksella, valintakokeella tai näiden yhteispisteillä. Valintakokeissa on usein ennakkoon luettavaa aineistoa ja taidealoilla ennakkotehtäviä. Ylioppilastutkinnosta huomioidaan ammattikorkeakouluissa neljä ylioppilaskokeen arvosanaa ja yliopistoissa viisi.

Pääsyvaatimuksen korkeakouluihin 2020 alkaen

Vuodesta 2020 vähintään puolet korkeakoulujen opiskelupaikoista täytetään suoravalinnalla ylioppilastutkintotodistuksen arvosanojen perusteella. Ylioppilastutkinnosta otetaan huomioon yliopistovalinnassa 5-6 ylioppilastutkinnon arvosanaa ja ammattikorkeakouluvalinnassa 5 arvosanaa. Ylioppilastutkinnon arvosanat otetaan huomioon jatko-opintojen valinnoissa alakohtaisesti.

Ammattikorkeakoulujen pisteytysmallit 2020 alkaen

Yliopistojen pisteytysmallit 2020 alkaen

Ne, jotka eivät tule valituiksi suoraan ylioppilastutkintotodistuksella, osallistuvat valintakokeisiin. Valintakokeissa on usein ennakkoon luettavaa aineistoa ja taidealoilla ennakkotehtäviä. Joillakin aloilla samalla valintakokeella voi hakea useaan saman alan oppilaitokseen Suomessa. Tarkista valintakokeiden tiedot Opintopolusta.

Ensikertalaisuus korkeakouluhaussa

Ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville on lain mukaan varattava osa opiskelupaikoista. Olet ensikertalainen, jos et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa syksyllä 2014 tai sen jälkeen etkä ole suorittanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa.

Jatko-opinnot ammatillisessa koulutuksessa

Voit hakea lukion jälkeen opiskelemaaan myös toisen asteen ammatillista tutkintoa ylioppilaspohjaiseen koulutukseen. Koulutuksen kesto on noin kaksi vuotta. Ammatilliseen koulutukseen voit hakea jatkuvalla haulla suoraan oppilaitokseen tai kevään toisen asteen yhteishaussa. Yhteishaussa voit hakea enintään viiteen hakukohteeseen, jotka asetat mieleiseesi järjestykseen. Voit tulla valituksi vain yhteen hakukohteeseen, johon pisteesi riittävät.

Jatko-opinnot ulkomailla

Tutustu ulkomaisiin korkeakouluihin hyvissä ajoin etukäteen oppilaitosten nettisivuilla. Maakohtaista perustietoa opinnoista saat  https://www.maailmalle.net/opiskelu/opas_ulkomailla_opiskeluun

Jatko-opinnot ulkomailla ovat maksullisia, mutta niihin on mahdollista saada opintotukea Suomesta. https://www.kela.fi/opintotuki-ulkomaille

Työmarkkinatukikelpoisuus

Alle 25-vuotiaan nuoren, joka ei ole suorittanut lukion jälkeistä tutkintoon johtavaa koulutusta, on haettava vähintään kahta opiskelupaikkaa, jotta voi säilyttää työmarkkinakelpoisuuden. Hakukohteet voivat olla myös yhteishakuun kuulumatonta koulutusta.