Jatko-opinnot

Hae korkeakouluihin Opintopolun kautta

Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin Suomessa haetaan yhteishaussa Opintopolku-palvelussa. Englanninkieliseen koulutukseen Suomessa ja taideyliopistoon haetaan tammikuun korkeakouluhaussa. Suomenkielinen korkeakouluhaku järjestetään maaliskuussa.

Syksyn korkeakouluhaku järjestetään syyskuussa ja siinä ovat mukana sekä suomen- että englanninkieliset koulutukset.

Keväästä 2020 alkaen tammikuun korkeakouluhaku 1 ja maaliskuun korkeakouluhaku 2 ovat eri hakuja ja tallennetaan eri hakulomakkeille. Molemmissa korkeakouluhauissa voit valita hakulomakkeelle enintään kuusi hakutoivetta. Tammikuun korkeakouluhaussa hakutoiveet voi laittaa mihin tahansa järjestykseen ja maaliskuun korkeakouluhaussa asetat hakutoiveet mieluisuusjärjestykseen.

Sinulle voidaan tarjota enintään kuutta koulutuspaikkaa korkeakouluhaku 1:stä ja enintään yhtä koulutuspaikkaa korkeakouluhaku 2:sta.

Voit kuitenkin ottaa vastaan vain yhden korkeakoulupaikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta. Jatko-opintoihin  ja niihin hakemiseen liittyvät tiedot löytyvät Opintopolusta.

Pääsyvaatimuksen korkeakouluihin 2020 alkaen

Vuodesta 2020 vähintään puolet korkeakoulujen opiskelupaikoista täytetään suoravalinnalla ylioppilastutkintotodistuksen arvosanojen perusteella. Ylioppilastutkinnosta otetaan huomioon yliopistovalinnassa 5-6 ylioppilastutkinnon arvosanaa ja ammattikorkeakouluvalinnassa 5 arvosanaa. Ylioppilastutkinnon arvosanat otetaan huomioon jatko-opintojen valinnoissa alakohtaisesti.

Ammattikorkeakoulujen pisteytysmallit 2020 alkaen

Yliopistojen pisteytysmallit 2020 alkaen

Ne, jotka eivät tule valituiksi suoraan ylioppilastutkintotodistuksella, osallistuvat valintakokeisiin. Valintakokeissa on usein ennakkoon luettavaa aineistoa ja taidealoilla ennakkotehtäviä. Joillakin aloilla samalla valintakokeella voi hakea useaan saman alan oppilaitokseen Suomessa. Tarkista valintakokeiden tiedot Opintopolusta.

Ensikertalaisuus korkeakouluhaussa

Ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville on lain mukaan varattava osa opiskelupaikoista. Olet ensikertalainen, jos et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa syksyllä 2014 tai sen jälkeen etkä ole suorittanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa.

Jatko-opinnot ammatillisessa koulutuksessa

Voit hakea lukion jälkeen opiskelemaaan myös toisen asteen ammatillista tutkintoa ylioppilaspohjaiseen koulutukseen. Koulutuksen kesto on noin kaksi vuotta. Ammatilliseen koulutukseen voit hakea jatkuvalla haulla suoraan oppilaitokseen tai kevään toisen asteen yhteishaussa. Yhteishaussa voit hakea enintään viiteen hakukohteeseen, jotka asetat mieleiseesi järjestykseen. Voit tulla valituksi vain yhteen hakukohteeseen, johon pisteesi riittävät.

Jatko-opinnot ulkomailla

Tutustu ulkomaisiin korkeakouluihin hyvissä ajoin etukäteen oppilaitosten nettisivuilla. Maakohtaista perustietoa opinnoista saat  https://www.maailmalle.net/opiskelu/opas_ulkomailla_opiskeluun

Jatko-opinnot ulkomailla ovat maksullisia, mutta niihin on mahdollista saada opintotukea Suomesta. https://www.kela.fi/opintotuki-ulkomaille

Työmarkkinatukikelpoisuus

Alle 25-vuotiaan nuoren, joka ei ole suorittanut lukion jälkeistä tutkintoon johtavaa koulutusta, on haettava vähintään kahta opiskelupaikkaa, jotta voi säilyttää työmarkkinakelpoisuuden. Hakukohteet voivat olla myös yhteishakuun kuulumatonta koulutusta.