Jatko-opinnot haku

Hae korkeakouluihin Opintopolun kautta

Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin Suomessa haetaan yhteishaussa Opintopolku-palvelussa. Englanninkieliseen koulutukseen Suomessa ja taideyliopistoon haetaan tammikuun korkeakouluhaussa. Suomenkielinen korkeakouluhaku järjestetään maaliskuussa.

Molemmissa korkeakouluhauissa voit valita hakulomakkeelle enintään kuusi hakutoivetta. Tammikuun korkeakouluhaussa hakutoiveet voi laittaa mihin tahansa järjestykseen ja maaliskuun korkeakouluhaussa asetat hakutoiveet mieluisuusjärjestykseen.

Sinulle voidaan tarjota enintään kuutta koulutuspaikkaa korkeakouluhaku 1:stä ja enintään yhtä koulutuspaikkaa korkeakouluhaku 2:sta.

Syksyn korkeakouluhaku järjestetään syyskuussa ja siinä ovat mukana sekä suomen- että englanninkieliset koulutukset.

Voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulupaikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta. Jatko-opintoihin ja niihin hakemiseen liittyvät tiedot löytyvät Opintopolusta.

Pääsyvaatimukset korkeakouluihin

Vähintään puolet korkeakoulujen opiskelupaikoista täytetään suoravalinnalla ylioppilastutkintotodistuksen arvosanojen perusteella. Ylioppilastutkinnosta otetaan huomioon yliopistovalinnassa 5-6 ylioppilastutkinnon arvosanaa ja ammattikorkeakouluvalinnassa 5 arvosanaa. Ylioppilastutkinnon arvosanat otetaan huomioon jatko-opintojen valinnoissa alakohtaisesti.

Ammattikorkeakoulut:
Ammattikorkeakoulujen pisteytysmallit 2020 alkaen 

Yliopistojen pisteytysmallit:
https://yliopistovalinnat.fi/todistusvalinnan-pisteytykset-vuosina-2023-2025

Yliopistojen pisteytysmallit 2026 alkaen:
https://yliopistovalinnat.fi/todistusvalinnan-pisteytykset-vuonna-2026

Ne, jotka eivät tule valituiksi korkeakouluun suoraan ylioppilastutkintotodistuksella, osallistuvat valintakokeisiin. Valintakokeet perustuvat joko ennakkoon luettavaan aineistoon, lukion oppimäärän kursseihin tai kokeessa jaettavaan aineistoon.  Taidealoilla palautetaan ennakkotehtäviä, joilla voidaan karsia pääsykokeeseen osallistuvat. Joillakin yliopistoaloilla samalla valintakokeella voi hakea useaan saman alan oppilaitokseen Suomessa. Ammattikorkeakoulujen valintakoe on kaikille aloille samaan aikaan, mutta kokeen osiot vaihtelevat hakutoiveiden mukaan. Tarkista valintakokeiden tiedot Opintopolusta.

Yo-todistuksen pisterajat todistusvalinnassa

Voit ennakoida todistusvalinnalla sisäänpääsyä käyttämällä todistusvalintalaskuria, joka vertaa edellisen vuoden sisäänpääsypistemääriä omiin ylioppilastutkinnon arvosanoihisi.

Todistusvalintalaskuri:
http://www.todistusvalinta.fi/

Todistusvalintalaskuri:
https://korkeakouluun.com/

Ensikertalaisuus korkeakouluhaussa

Ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville on lain mukaan varattava osa opiskelupaikoista. Olet ensikertalainen, jos et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa syksyllä 2014 tai sen jälkeen etkä ole suorittanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa. 

https://opintopolku.fi/konfo/fi/sivu/usein-kysyttya-korkeakouluun-hakemisesta#ensikertalaisuus

Läsnäolo- ja poissaoloilmoitus korkeakouluissa

Voit ilmoittautua poissaolevaksi ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-opinnoista vain lakisääteisistä syistä.

Ne on kuvattu tarkemmin:
https://www.helsinki.fi/fi/hakeminen-ja-opetus/hae-kandi-ja-maisteriohjelmiin/lukuvuosi-ilmoittautuminen

Työmarkkinatukikelpoisuus

Alle 25-vuotiaan nuoren, joka ei ole suorittanut lukion jälkeistä tutkintoon johtavaa koulutusta, on haettava vähintään kahta opiskelupaikkaa, jotta voi säilyttää työmarkkinatukikelpoisuuden. Hakukohteet voivat olla myös yhteishakuun kuulumatonta koulutusta.

Jatko-opinnot ammatillisessa koulutuksessa

Voit hakea lukion jälkeen opiskelemaan myös toisen asteen ammatillista tutkintoa. Koulutuksen kesto on noin kaksi vuotta. Ammatilliseen koulutukseen voit hakea jatkuvalla haulla Opintopolussa.

Jatko-opinnot ulkomailla

Tutustu ulkomaisiin korkeakouluihin hyvissä ajoin etukäteen oppilaitosten nettisivuilla.

Maakohtaista perustietoa opinnoista saat:
https://www.maailmalle.net/opiskelu/opas_ulkomailla_opiskeluun

Jatko-opinnot ulkomailla ovat maksullisia, mutta niihin on mahdollista saada opintotukea Suomesta. 

Lisätietoja Kelan sivuilta:
https://www.kela.fi/opintotuki-ulkomaille

Jatko-opintotapahtumat

Ammattikorkeakoulujen tapahtumat: 
https://www.ammattikorkeakouluun.fi/tapahtumat/

Yliopistojen tapahtumat:
https://opintopolku.fi/konfo/fi/sivu/korkeakoulujen-hakijatapahtumat