Haastattelussa Ossi Kokkonen

Keväisen auringon paistaessa verhojen läpi Porkkalan lukiossa on 5. periodi lähtenyt käyntiin. Jokaisella vuosiluokalla on omat ajankohtaiset asiansa: Ykköset opiskelevat ahkerasti lukuvuoden viimeisiä pakollisia opintojaksojaan. Joillakin kakkosilla on jo ensimmäiset kirjoitukset takanaan, ja vanhojentanssit alkavat kolkutella ovella. Abit ovat uurastaneet yo-salissa ja odottelevat malttamattomina kirjoituksien tuloksia.

Lukion arki on täynnä muuttuvia tekijöitä. Opiskelijoiden mielenkiinnon kohteet  ja tulevaisuuden suunnitelmat muuttuvat. Opettajat ja henkilökuntakin välillä vaihtuvat,  muun muassa Porkkalan lukio on saanut uuden Annukka-opon tänä lukuvuotena. Porkkalan lukion ilme ja persoonallisuus muuttuvat niin opiskelijoiden kuin opettajien vaihtuessa. Tällä kertaa Porkkalan lukiota puhuttelee erityisesti opettajahenkilökunnan (radikaali) muuttuminen. Porkkalan lukiossa yhteiskuntaoppia ja historiaa opettanut Ossi Kokkonen jätti hyvästit  Porkkalan lukiolle 5. jakson alussa ja siirtyi urallaan uusiin tehtäviin. Kokkonen on myös toiminut lukiomme toisena apulaisrehtorina. Tässä on Ossi Kokkosen haastattelu hänen omista kokemuksistaan opettajan uransa ajoilta Porkkalan lukiossa.

Ossi Kokkonen opetti ja työskenteli Porkkalan lukiossa vähän päälle 10 vuotta. Kokkonen aloitti opettajana Kirkkonummella Masalan lukiossa ja Sepän koulussa. Nykyään kumpaakaan ei ole, vaan Masalan lukio on yhdistynyt Porkkalan lukioon ja Sepän koulu tunnetaan Nissnikun kouluna. Muita suuria muutoksia, joita reilun kymmenen vuoden työrupeamaan on  mahtunut, ovat esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten muuttuminen sähköiseksi ja Porkkalan lukion infrastruktuurin muuttuminen. Lukion vierestä on poistunut Kirkkoharjun peruskoulu, ja lisää tilaa lukio on saanut myös  R-kioskin talon  yläkerrasta. Viimeisen vuoden aikana suuria muutoksia ovat olleet tulevaisuuslinjan aloittaminen sekä uuden lukiokampuksen suunnittelu.

Ossi Kokkonen sanoo, että hänen opettajan uransa aikana parhaita asioita ovat olleet erilaiset oppilaat ja ikimuistoiset lukion tapahtumat. Erityismaininnan saavat Roomaan ja Kreikkaan järjestetyt opintomatkat, jotka ovat valitettavasti koronan takia olleet tauolla. Kokkonen sanoo nauttivansa siitä, kun oppilaat innostuvat ja ymmärtävät asioita. Hän kertoo Porkkalan lukiossa parasta olevan aivan mahtava ilmapiiri sekä iso ja monipuolinen opiskelijakunta. Positiivisia puolia opettamisessa on hänestä se, että pääsee opettamaan itseään kiinnostavia soveltavia kursseja. Ossi kuvailee itseään innokkaaksi ja omiin aineisiin ja mielenkiinnon kohteisiin panostavaksi opettajaksi. Hän pyrkii myös tekemään oppiaineistaan ja tunneistaan mielekkäitä ja helposti seurattavia. Oppilaiden mielestä Kokkosen oppitunnit ovatkin olleet mukavia ja mukaansatempaavia.

Oppilaita Ossi haluaa kiittää hyvästä ilmapiiristä. Hän haluaa sanoa kaikille Porkkalan lukion opiskelijoille, että löytäkää oma polkunne ja syynne tulla kouluun, opetelkaa pitkäjänteisyyttä niin oman polun löytämisessä kuin opiskeluissa.

Ossi Kokkonen kertoo jäävänsä kaipaamaan erityisesti yhteishenkeä ja sitä luovia oppilaita sekä opettajia. Porkkalan lukio on korkealaatuinen yleislukio, ja Kokkonen sanoo nauttineensa opettajan urastaan täällä. Kokkosen osallisuus Porkkalan lukion henkilökunnassa on ollut huomattavan tunnollista. Hänen opetuksensa on ollut tasokasta ja ammattimaista kuluneiden 10 vuoden aikana, ja monien opiskelijoiden hyviin lukiomuistoihin liittyy myös Ossin oma persoona.

– Ossi Kokkonen kiittää kaikkia Porkkalan lukiolaisia ikimuistoisista hetkistä ja toivottaa hyvää jatkoa kaikille!

Mihret Lavi