Keväällä valmistuvien abien muistelmia lukioajoista

5. periodin koeviikko on hyvää vauhtia kääntymässä loppua kohden ja opiskelijoilla on kesäloma pian edessä. Samaan aikaan Porkkalan lukiosta pian valmistuvat abiturientit odottavat ylioppilasjuhlia ja lakin saamista päähänsä.

Tänä keväänä valmistuvien abiturienttien matka alkoi syksyllä 2020. Ensimmäisenä syksynä koulunkäynti- lukiossa oli uutta ja vierasta, ja ensimmäinen koeviikko tuli nopeasti vastaan. Opiskelua vaikeutti pitkä etäopiskelujakso, joka tuntui koko ajan pidentyvän ja pidentyvän. Loppujen lopuksi etäopiskelujakso kesti reilut neljä kuukautta. Onneksi opettajat ja opot auttoivat etäyhteyksien kautta kaikessa, missä apua tarvitsi. Oppilaiden mukaan etäopiskelujakso kehitti etenkin itsenäiseen opiskeluun vaativia taitoja, joista on tulevaisuudessa paljon hyötyä.

Omat luokkatoverit jäivät kuitenkin tietokoneen näyttöjen taakse, ja yhteishengen ja yhteisöllisyyden rakentaminen oli haasteellista. Vaikka kaveriporukoiden luominen vei enemmän aikaa kuin normaalisti, löysi jokainen samanhenkisiä ystäviä ja opiskeluseuraa. Onneksi saimme pitää perinteiset nasut kouluvuoden alussa yhteishengen kasvattamiseksi.

Ensimmäisenä vuonna parhaiten mieleen jäänyt asia on varmaankin nasut.” – Elli

“Nasut ovat perinteinen tapa toivottaa uudet oppilaat tervetulleeksi kouluun, joten kyllä se jäi parhaiten mieleen.” – Jemima

Ensimmäisenä vuonna monille selkiytyi, mitkä olivat omat lempiaineet ja mitä haluaisi kenties opiskella enemmän. Toisen vuoden (2021) alussa kurssisuunnitelmia tehtäessä alettiin katse suunnata kohti tulevia yo-kirjoituksia. Jokainen sai rauhassa miettiä, mitä kirjoittaisi ja miten kurssit ehtisi suorittaa hyvissä ajoin. Syksyllä opiskelijat pääsivät katsomaan abien vanhojentansseja. Ne olivat siirtyneet koronan takia yli puoli vuotta, ja samaan aikaan nykyiset abit – silloiset kakkoset – pohtivat, miten heidän omien vanhojentanssiensa tulisi käymään. Onneksi nykyiset abit pääsivät tanssimaan yleisölle jo keväällä 2022, vaikkakin pari kuukautta myöhässä.

“Wanhat olivat ikimuistoinen päivä! Pääsimme esiintymään ison yleisön eteen.”

“Saimme liikunnanopettajan lisäksi tanssinopettajan opettamaan tansseja, joten tanssimme olivat erityislaatuisia”

– Mihret

Toisen vuoden keväällä monella oli myös ensimmäiset ylioppilaskirjoitukset, joita monet jännittivät – vaikkakin turhaan. Kokemuksen myötä he pystyvät toteamaan, etteivät ylioppilaskirjoitukset ole niin paha juttu kuin mitä kuvittelisi. Kun kirjoitukset olivat takana, odotettiin alustavia sekä lopullisia pisteitä innolla. Niiden tultua opiskelijoille olivat ensimmäiset yo-kirjoitukset kokonaisuudessaan takana.

Kolmas vuosi alkoi syksyllä 2022, ja lukukauden päästyä alkuun pääsivät nykyiset abit pukemaan perinteiset jumala-asut päälleen ja kuulemaan ykkösten valan heille.

Syksyllä oli myös ylioppilaskirjoitukset kaikille, jotka valmistuvat nyt tänä keväänä. Monille tämä oli jo tuttua, mutta myös ensikertalaisia riitti. Yo-kirjoitusten ohella kouluarki oli muuttunut hieman verraten ensimmäisen vuoden kouluarkeen. Pakollisten kurssien lisäksi abit pystyivät valitsemaan omiin mielenkiinnon kohteisiin sopivia soveltavia kursseja, kuten sukellus-, turvallisuus- tai valokuvauskurssin. Myös eri diplomeja abit suorittivat syksyn 2022 ja kevään 2023 yo-kirjoitusten välillä.

Keväällä abit pääsivät ennen viimeisiä kirjoituksiaan penkkariajelulle sekä abiristeilylle. Penkkaripäivä alkoi koulun tarjoamalla herkullisella aamupalalla, jonka jälkeen suuntasimme koulun saliin. Salissa oli abien valmistelema abishow, jossa oli muun muassa Kahoot-visaa ja tittelien jakoa. Abishow’n jälkeen alkoi perinteinen rekka-ajelu ja koulujen oppilaille karkkienheitto. Parin päivän päästä abit pääsivät myös abiristeilylle Tallinnaan pitämään hauskaa.

“Penkkarit ja abirisse olivat hauskoja päiviä! Kiva kun kaikki kokoontuvat yhdessä viettämään aikaa ja muistelemaan menneitä.”

“Rekka-ajelulla tuli katseltua niitä peruskoululaisia haikein silmin, koska samalla muisteli sitä, kun itse on ollut siellä odottamassa rekkojen ja karkkien saapumista.”

– Cecilia

Hauskanpidon jälkeen abit osasivat kuitenkin hyvin vielä orientoitua viimeisiä kirjoituksia varten. Tieto, että lakin saisi pian, auttoi monia jaksamaan luku-urakan kunnialla loppuun asti. Nyt abiturientit voivat hengähtää ja taputtaa itseään olalle omasta panostuksestaan ja suoritetusta työmäärästään.

“Kyllä tässä ylpeänä voi lähteä kesälomalle yo-todistus kädessä ja yo-lakki päässä. Siitä mistä on haaveillut lukion ekasta päivästä lähtien.”

– Essi

Näin lukio uran lopussa abit toteavat, että kyllä lukio on se yleissivistävä paikka ja se antoi kaikille hyviä ystäviä, muistoja ja kokemuksia. Lukio antoi myös aikaa pohtia omia tulevaisuuden suunnitelmia, ja nyt on kaikilla hyvä pohja niiden tavoittelemiseksi.

Porkkalan lukio toivottaa lämpimät onnittelut valmistuneille!

Mihret Lavi