Uutinen tulevaisuuslinjan avajaisista

Porkkalan lukiolla vietettiin 11.11.2021 tulevaisuuslinjan avajaispäivää!

Avajaispäivänä koko lukioyhteisö ja kutsuvieraat saivat tietopaketin tulevaisuuslinjan toiminnasta, tulevaisuuden tutkimuksesta ja ilmastonmuutoksen merkeistä. Visioita tulevaisuuden innovaatioista esittivät puolestaan lisäarvokilpailun finalistit kilpailutöissään. Tulevaisuuslinjan opiskelijoiden tervehdyksen avajaisissa piti linjan opiskelija Viljami Kaarre. Avajaisten juhlapuhujina olivat Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen johtaja Juha Kaskinen ja meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Juha Kaskisen esitys vastasi kysymyksiin siitä, miten ja miksi tulevaisuutta tutkitaan, ja antoi yleisölle perustietoa tulevaisuuden tutkimuksesta. Monet esityksessä käytetyt käsitteet, kuten megatrendit ja heikot signaalit, olivatkin jo tuttuja tulevaisuuslinjan opiskelijoille, jotka ovat opiskelleet näitä meneillään olevalla tulevaisuuden tutkimuksen perusteet -opintojaksolla. Kaskinen antoi yleisölle myös muistutuksen siitä, että jokainen meistä voi vaikuttaa sekä omaan että yhteisön tulevaisuuteen paikallisesti, maakohtaisesti ja globaalisti.

Meteorologi Kerttu Kotakorpi havainnollisti avajaisyleisölle ilmaston muuttumiseen vaikuttavia tekijöitä, joista jo on merkkejä. Kotakorpi kuvasi myös sitä, miten muutokset näkyvät 2100-luvulle siirryttäessä. Esitys pysäytti jälleen kerran pohtimaan arjen valintojen merkitystä osana ilmastotoimia sekä sitä, millaisena Suomen luonnon haluamme tuleville sukupolville säilyvän.

Tulevaisuuslinjan yhtenä kantavana teemana on kestävä kehitys. Teeman innoittamana lukiossa lanseerattiin lisäarvokilpailu, jossa opiskelijat saivat kehitellä eri oppiaineiden opintojaksoilla ideoita siihen, miten olisi mahdollista käyttää uudelleen ja hyödyntää jo olemassa olevia raaka-aineita uusissa innovaatioissa.  Tulevaisuuslinjan avajaisissa esiteltiin kolme lisäarvokilpailun finaalityötä ja äänestettiin voittaja. Kilpailun voittajaksi ja kiertopalkinnon ensimmäiseksi haltijaksi selviytyi tiimi Sinilevästä hyödyllistä, johon kuuluivat Viljami Kaarre, Miklas Musikka ja Ilmo Virolainen. Voittajatiimistä kuulemme lisää seuraavassa kotisivujulkaisussa.