Opiskelijat Tieteiden yössä

Porkkalan lukion opiskelijat osallistuivat Tieteentuntemuksen koulukohtaisella kurssilla Tieteiden yö-tapahtumaan 16.1.2020 (https://www.tieteidenyo.fi/). Lue opiskelijoiden kokemuksia tapahtumasta alta.

***

Kävin Suomen Pankin rahamuseossa. Aiheena oli taloustaidot digiyhteiskunnassa. Ilta alkoi professorien ja tutkijoiden paneelikeskustelulla, jossa oli professoreita ja tutkijoita. Paneelikeskustelun alussa tutkijat esittäytyivät ja kertoivat, mistä näkökulmasta itse tarkastelevat aihetta. Aiheita olivat esim. pelit oppimisessa ja paljon puhuttu nuorten etuaivolohkojen kehittyminen. Ne, joilla etuaivolohkot eivät ole vielä kehittyneet kunnolla, on taipumusta turhaan riskinottoon ja vakaaseen harkintaan.

Rahamuseossa tutustuimme myös rahan historiaan. Tutkimme suurennuslasilla esim. setelien mikrotekstejä

***

OrgaaniSaatio: katsomukset

– pelasimme lautapelejä joiden aiheena oli uskontotiede

– kokeilimme vr-laseja, matkustimme dubain jumeirah moskeejaan sekä monteverestin loustariin + pariisiin notredamen katedraalii

***

Kävimme taiteiden yössä Helsingin yliopistolla Pyhät pikselit tapahtumassa.

Katsoimme virtuaalilasien kautta erilaisia pyhiä paikkoja. Näin meidän ei tarvitse matkustaa ja lisätä hiilidioksiidipäästöjä, kun pääsemme vr-lasien kautta maailmalle. Yhtenä kohteena oli esim. Australian aboriginaalien pyhä Uluru-vuori. Sinne myös vaeltaminen on kielletty.

***

Osallistuimme Suomen kognitiivisen kielentutkimuksen yhdistyksen FiCLA:n järjestämään Kieli ja mieli -työpajaan, jossa tarkasteltiin erilaisia kielikuvia ja sitä, millaisia erilaisia ajan ja tilan ilmaisuja eri kielissä on ja miten ne eroavat toisistaan. 

Sen jälkeen kävimme katsomassa tiedevalokuvanäyttelyn, jossa oli esillä kuvia eri tieteenaloihin ja ilmiöihin liittyen. 

Viimeiseksi kävimme kahdessa tietoiskussa, joiden aiheena oli sosiaalisen median keräämä data. Ensimmäisen niistä piti filosofian tohtori Henrik Rydenfelt ja tietoiskun aiheena aiheena oli sosiaalisen median data ja etiikka. Tietoiskussa pohdittiin mm. sitä, kuka dataa saa käyttää ja mihin, sekä millainen yksityisyys liittyy sosiaalisen median datan käyttöön. Toisen tietoiskun piti Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Lauri Haapanen ja sen aiheena oli journalismi ja sosiaalinen media. Tietoiskussa kerrottiin toimittajien eri tavoista hyödyntää sosiaalisen median dataa työssään. 

***

Osallistuin Päivälehden museossa olevaan piirtäjien iltaan.

Museossa oli näytöllä suomalaisen pilapiirtäjän Ansun pilapiirroksia ja muita töitä, joista pidin.

Ensimmäiseksi ohjelmassa oli Ilpo Tiihosen runojen lausumista ja Ansun historian kertomista. Tiihonen oli taitava ja sai minut, joka olen kuvitellut vihaavani runoutta, pitämään runoudesta.

Runojen lausumisen ja pikaisen historian jälkeen oli ohjelmassa piirtämiskilpailu, jossa kolme taitavaa pilapiirtäjää piirsi tuomarin sanoman aiheen kahdeksassa minuutissa. Piirtämisen aiheita oli esimerkiksi pyhä lehmä ja kuu. Piirtäjät olivat taitavia ja jokaisen työstä näkyi heidän oma kädenjälkensä. Piirtämiskilpailun jälkeen lähdin kotiin päin.

Ylipäätään pidin tapahtumasta. Vaikka olin hieman alipukeutunut Ansun läheiset ottivat minut ystävällisesti vastaan. Tapahtumassa oli kannustava ilmapiiri, ja kahvi oli myös hyvää.