Kokemuksia etäopiskelusta 4. jakson lopulla

Porkkalan lukiossa aloitettiin Korona-epidemian vuoksi etäopetus ja –opiskelu 16.3.2020. Tilanne oli uusi sekä opettajille että opiskelijoille ja siirtyminen etäopiskeluun tapahtui nopeasti. Tämä vaati sopeutumista ja uuden opettelua kaikilta.

Etäopetusta ehdittiin pitää 1,5 viikkoa ennen koeviikkoa. Myös koeviikon kokeet suoritettiin etänä. Tähän artikkelin loppuun on kerätty opiskelijoilta kokemuksia etäopiskelusta ja siitä miten se eroaa lähiopetuksesta. Myös tutorit antavat vinkkejä etäopiskelujen haltuunottoon.

Lisää etäopiskelukokemuksia saamme lukuvuoden viimeistä jaksosta, jota opiskellaan etänä tällä tietoa 13.5.2020 asti.

”Etäopiskelu on sujunut tosi hyvin, joissain aineissa saan opiskelusta oikeastaan enemmän irti kuin koulussa.”

”No jotkut aineet menee paremmin kotona opiskellessa esim. matikka, mut englanti ja yh on vähän haastavampia. Kaikkiin tehtäviin on kuitenkin annettu hyvin aikaa palauttaa.”

”Etätyöskentely on ollut mieleistä, sillä se antaa vapautta työskentelyyn ja saan suurimmaksi osaksi päättää milloin teen tehtäviä.”

”Live-tunnit esim. Teamsissa ovat rytmittäneet päivää hyvin ja tuoneet vaihtelua.”

”Opettajat ovat pitäneet etäopiskelun kiireisenä, joka on tietenkin hyvä eli mukavaa vaihtelua on ollut. Oppii myös opiskelemaan itsenäisesti enemmän.”

” Opiskelu on tuntunut raskaalta ja vaativalta. Kai tähän tottuu.”

”Opettajilta tulee koko ajan todella paljon viestejä. Olisi kenties helpompaa laittaa hyvät ohjeet jonnekin ns. ilmoitustaululle ettei joutuisi aina etsimään no mitäs tässä viestissä sanottiin tai tuossa eilisessä, kun aina tulee lisää uusia juttuja.”

”Etäviikko on ainakin itselläni sujunut hyvin ja vapaa-aikaa jäänyt enemmän, kun ei ole mennyt koulumatkoihin ja koululla junan tai bussin odotteluun aikaa. Itse myöskin koen oppineeni paremmin, kun vastuu oppimisesta on ollut kokonaan itsellä ja on voinut opiskella paljon vapaammin haluamallaan tavalla.”

”Etäopiskelu on sujunut ihan hyvin. Kaikki tehtävät olen saanut tehtyä ajallaan eikä töiden määrä ole ollut liian iso.”

”Olen saanut tehtyä kaiken ajallaan ja ongelmitta!”

”Kaipaan kavereita ja opettajia.”

”Välillä tuntuu, että tehtävää on vähän liian vähänkin.😄”

”Kyllä tässä etätehtävien paljoudessa tulee ikävä takaisin kouluun 🙂 ”

”Aika paljon hommaa on ollut viime viikoilla, mutta kyllä se siitä. Aamulla kun herää aikaisin ja tekee ahkerasti niin ei siinä kauaa mee, kun tehtävät on tehty.”

”Jotkut tehtävät on vähän vaikeimpia kuin toiset, mutta olen saanut apua paljon myös vanhemmilta.”

”Etäopiskelu on sujunut mielestäni todella hyvin. Olen pitänyt videotunneista, ne ovat olleet todella hyviä.”

”Etäviikko on mennyt mielestäni todella hyvin. On ollut aika kiva, kun on voinut rytmittää itse päivää. Kokeetkin mennyt ihan hyvin.”

”Etätyöskentely on tietyllä tapaa mukavampaa, kun ei tarvitse herätä aikaisin ja voi ottaa enemmän rennommin koulujuttujen suhteen kun normaalisti. Liveopetuksessa omasta mielestäni oppii paljon paremmin kuin etäopiskelusta.”

”Etätyöskentely on tietyllä tapaa mukavampaa, kun ei tarvitse herätä aikaisin ja voi ottaa enemmän rennommin koulujuttujen suhteen kun normaalisti. Liveopetuksessa omasta mielestäni oppii paljon paremmin kuin etäopiskelusta.”

Tutoreiden vinkkejä etäopiskelujen haltuunottoon:

Kannattaa herätä melko aikaisin aamulla ja tehdä kouluhommat pois alta heti päivän alkuun, jotta voi nauttia loppupäivästä. Näin ne tulevat myös varmasti tehtyä kaikista tehokkaimmin, ja pystyy säilyttämään jokapäiväisen rutiinin.

Aina jonotustilassa. Myös autossa on rauhallista kuunnella tuntia.

Vaikka kotona voi helposti tulla tylsää, kun sekä koulu- että vapaa-aikana joudutaan pysymään samoissa tiloissa, kannattaa hyödyntää tämä aika juuri siihen, mille ei arkena ole normaalisti ollut aikaa. Kun kouluhommat on saatu tehtyä, aion itse lukea kirjaa, mitä olen pitkään halunnut lukea, katsoa paljon Netflix-sarjoja ja siivota huoneeni kunnolla. Rentoudu ja nauti!

Jos on ollut aamuliikunnassa koko lukioajan, niin nyt on orpo olo, kun sitä ei ole. Olen käynyt aamuisin lenkillä, en tosin aamuliikka-aikaan, jotta päivän rakenne pysyisi samana.

Etäopiskelun vuoksi voi nyt pitää taukoja ja mennä vaikka lenkille silloin, kun itseä huvittaa, mikä on ollut mukavaa. Kavereiden kanssa voi opiskella vaikkapa FaceTimen kautta.

Tutorpalaveri käynnissä.

Kyllä tästä selvitään, mutta sisua se meiltä kaikilta vaatii! Tsemppiä!

Etätunnilla.

Opettajat antoivat paljon ohjeita Wilma-viesteillä. Se tuntui uuvuttavalta. Tallensin viestit itselleni ja sitä mukaa, kun sain niitä tehtyä, deletoin viestit. Päivän lopuksi tallennussivu oli tyhjä ja tuli hyvä fiilis siitä, ettei tekemättömiä hommia jäänyt rästiin. Harrastuskiireiden takia niitä on joskus jäänytkin rästiin, mutta ei nyt.

Lounaan avulla jaksaa taas opiskella!

Olen todennut, että helpointa on saada tehtävät tehtyä, kun niistä luo itselleen to do -listan.

Nyt ei muuta ole, kuin aikaa tehdä kouluhommia. Jonkinlainen rytmi olisi hyvä olla, ettei illat/yöt mene pitkäksi. Teen ensin itse helpot aineet ja sitten kaverini kanssa tehdään yhdessä vaikeampia esim. matikka ja kielet.