Valmistuvat abit muistelevat poikkeuksellista lukioaikaansa

Tällä hetkellä Porkkalan lukion ensimmäisen ja toisen vuosiluokan opiskelijat istuvat opiskelemassa ahkerasti koulussa oppitunneilla, kun taas Porkkalan lukion abit ovat jääneet kirjoituksia varten lukulomalle. 

Vuoden 2019 syksyllä Porkkalan lukion ovesta asteli reippaita ja motivoituneita opiskelijoita valmiina aloittamaan lukiouransa. Tämän ikäryhmän lukiotaival on ollut poikkeuksellinen koronapandemian varjostaessa heidän opiskeluaan ensimmäisistä kuukausista lähtien. Vuonna 2019 aloittaneet silloiset ykkösluokkalaiset eli nykyiset abiturientit jakavat 3 vuoden aikana kertyneitä ajatuksiaan. 

  • Hain Porkkalan lukioon, koska se on lähin lukio ja aikaisin herääminen vain matkustamisen takia ei ollut houkutteleva ajatus.
  • Hain Porkkalaan, koska moni kavereistani tuli myös tänne ja olin kuullut tutuiltani, kuinka hyvä Porkkalan lukio on.

Lukion aloitettuaan totesi moni lukiolainen Porkkalan olleen hyvä valinta sijainnin ja laadukkaan opetuksen takia. Alkuun opiskelijat ottivat kiinni lukiolaisen elämästä ja siihen kuuluvista vastuualueista. Lukiolaisten elämään kuuluu myös muun muassa perinteiden vaaliminen. 

  • Ensimmäisenä vuonna parasta oli nasut, koska silloin pääsi tutustumaan kunnolla uusiin ihmisiin ja erityisesti omaan vuosiluokkaan.
  • Ensimmäisenä lukiovuonna oli myös hyvä opiskelumotivaatio ja kurssit olivat mielenkiintoisia. 

Toinen vuosi lukiossa menikin koronapandemian takia aivan normaalista poiketen. Perinteisen koulun penkissä istumisen sijasta opiskelu tapahtui etänä kotoa käsin. Tämä erilainen opiskelumenetelmä toi osaltaan haastetta, mutta myös uusia kokemuksia. Etänä opiskelu oli joustavampaa, mutta opiskelijat olivat itse enemmän vastuussa opinnoistaan. 

  • Toinen lukiovuosi oli minusta työläin, sillä etäopiskelu on aivan erilaista kuin lähiopiskelu.
  • Kakkosvuonna oli paljon kiinnostavia kursseja, ja vaikka opiskelimmekin etänä, pysyi opiskelumotivaatio hyvin yllä.
  • Kakkosvuonna oli sellainen tunne, että emme pääsisi koskaan tanssimaan vanhojentansseja. Onneksi kuitenkin jaksoimme. Harjoittelimme tansseja ahkerasti ja pidimme katseet avoimina kohti tulevaa.

Vuoden 2021 keväällä ei valitettavasti päästy nauttimaan perinteisistä vanhojentansseista. Tansseja siirrettiin ja siirrettiin eteenpäin, mikä epäilemättä harmitti opiskelijoita. Harmitus kuitenkin unohtui, kun opiskelijat suuntasivat katseensa kohti ensimmäisiä kirjoituksia. Moni kirjoittikin jo jonkin aineen keväällä ja sai ensikosketuksen ylioppilaskirjoituksista. 

Kolmannen lukuvuoden alkaessa oli (lähes) kaikilla viimeistään silloin edessä kirjoitukset. Kirjoitusten ohella harjoiteltiin vanhojentansseja, jotka oli tarkoitus esittää yleisön edessä syksyn lopulla.  Tanssiharjoituksissa tuntuikin hieman stressiä, mutta wanhojen esitys meni sitäkin paremmin.   

  • Parasta kolmantena vuonna oli koronan takia siirtyneet vanhojentanssit. Oli upeaa päästä esiintymään yleisön eteen kaikesta viivästyksestä huolimatta.

Kolmannen vuoden kevätlukukausi alkoi reilu pari kuukautta sitten, ja helmikuun alussa keväällä kirjoittavat ja sitten valmistuvat abit jäivät lukulomalle. Perinteiset penkinpainajaiset siirrettiin koronapandemian takia myöhemmäksi. 

  • Lukuloman alkaminen toi fiiliksen, että kirjoitukset ovat taas pian edessä. On myös mahtavaa että penkkarit pystytään pitämään myöhemmin. Niitä innolla odotellessa!
  • Parasta Porkkalan lukiossa on hyvät ystävät ja  ilmapiiri. 🙂 

Tekstin kirjoitti: Mihret Lavi