Vierailu luomutilalla

Kestävän kehityksen teemakuukauden aikana myös opo2- jatko-opinnot ja työelämä –kurssin vierailijat ja vierailut ovat liittyneet teemaan. Keskiviikkona 24.4.2019 pääsimme vierailemaan Lohjan Pusulassa Kilpiän luomutilalla, jonka WWF on valinnut vuonna 2018 Suomen ympäristöystävällisimmäksi tilaksi. Oli vaikuttavaa kuulla millaisesta tilasta ja miten viljelijät olivat saaneet tehtyä 12 vuodessa Suomen ympäristöystävällisimmän. Palkinnon perusteluina olivat muun muassa peltojen kasvipeitteisyyden ylläpito ympäri vuoden ja sitä kautta hiilen sidonta ja ravinnevalumien estäminen vesistöihin sekä eroosion esto. Viljelijät itse olivat palkinnosta aika vaatimattomia, vaikka tämä on vaikuttava saavutus, tuumivat opiskelijat.

Vierailumme aikana emme koskeneet mihinkään koneisiin, sillä luomuviljelijän tärkein työkalu on lapio. ”Miten maa voi kertoo siitä, millaista satoa on odotettavissa. Maanviljely on jatkuvaa ongelmanratkaisua. ” kertoivat viljelijät Iiris ja Tuomas Mattila. Tilan isäntä Tuomas vei ryhmämme pellolle haistelemaan, maistelemaan ja tunnustelemaan maata. Kaivoimme kuoppia katsoaksemme maan rakennetta ja opimme, että hyvä maa on ”suklaakakkumainen” ja huono maa on ”lasagnea”.  Suklaakakkumaa imee vettä tehokkaasti kasvien käyttöön ja lasagnessa vesi jää lillumaan pellolle hukuttaen kasvit. Teimme myös matokokeen ja laskimme 20x20x20 maa-alalta matoja, joita löysimme 4. Tämä määrä jo kertoo siitä, että maaperä voi hyvin.

Tilalla kehitetään uusia viljelymenetelmiä ja esimerkiksi peltometsäviljely on Suomessa uutta. Pellolle istutetut puurivit suojaavat 10 kertaa pituuteensa nähden tuulieroosiolta ja lisäävät niin maan kosteutta kuin hyönteiskantaakin.

Luomumaanviljelyn tavoite on pitää maa yhtä hyvässä tai paremmassa kunnossa kuin luonnollinen maa ja jättää se seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa kuin itse sai. Viljely nähdään yhteiskunnassa liian usein ongelmien tuottajana, vaikka se tosiasiassa myös ratkaisee ongelmia mm. ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

Kiitos Iiris ja Tuomas, että saimme tallata ja kaivella ruispeltoanne ja oppia uutta sekä omasta alastanne että sen mahdollisuuksista ilmastonmuutokseen liittyvissä kysymyksissä!