Hauska, haastava ja opin täytteinen turvallisuuskurssi

Perjantaina siirryimme yhteiskyydeillä koululta Upinniemen varuskuntaan, jossa opiskelijoille jaettiin koulutuksen aikan tarvittavat varusteet. Koulutus alkoi Puolustuvoimien edustajan tervetulopuhuttelulla. Hän esitteli lyhyesti merivoimien toimintaa ja Upinniemeä varusmiespalveluksen (vapaaehtoinen tai pakollinen) suorituspaikkana. Samalla esiteltiin myös Puolusvoimia opiskeluvaihtoehtona ja työpaikkana. Tilaisuudessa myös Maanpuolustuskoulutus ry:n koordinaattori kertoi MPK ry:n toiminnasta erityisesti nuorille ja naisille kohdennettuna. Lopuksi käytiin vielä tarkasti läpi turvallisuusohjeet. Seuraavaksi oli vuorossa varuskunta-alueella liikkumisen harjoittelua ja siihen liittyviä peruskäskyjä. Tämän jälkeen vuodatettiin hikeä esteradalla leikkimielisessä kilpailussa, jossa kaveria ei jätetty. Kilpailun aikana opiskelijat pääsivät kokeilemaan rajojaan ja ylittämäänkin niitä sekä ymmärsivät yhdessä tekemisen merkityksen. Muonituskeskuksessa nautitun päivällisen jälkeen siirryimme meren rannalle harjoittelemaan puolijoukkueteltan pystytystä sekä kaminan sytyttämistä tulevaa yötä varten. Illan aikana saatiin oppia vielä ensiapu- toimintakyvyn ylläpito- ja varustekoulutuksissa. Ilta päättyi iltapalaan ja makkaranpaiston merkeissä. Sen verran jännittävä päivä taisi olla, ettei kaikkia ihan heti uni vienyt mukanaan. Tulivartiovuorot piti kuitenkin jokaisen hoitaa vuorollaan läpi yön.

Lauantaiaamu alkoi herätyksellä klo 6.30, jolloin tavarat ja teltat pakattiin lähtökuntoon ja merikoulutukseen siirtymisen takia. Opiskelijat ja aurinko nousivat samaan tahtiin ja aamupala nauttimisen jälkeen siirryttiin rastikoulutukseen. Vuorotellen tutustuttiin merenkulun käytänteisiin toiminnan ja turvallisuuden näkökulmasta. Aamupäivä huipentui lokakuiseen mereen hyppäämiseen kuivapuvuissa sekä vedenvarassa toimimiseen yksin ja ryhmässä. Lounaan jälkeen linnakevene ja yhteisalus irtosivat laiturista vieden opiskelija aurinkoiseen saaristoon ja Porkkalanselän aaltoihin. Merimatkan aikana opiskelijoille koulutettiin navigoinnin perusteita, tutkan käyttöä sekä merimerkkejä. Jokainen pääsi myös ohjaamaan venettä ja alusta päällikön komennossa. Rantautumisen jälkeen siirryttiin palautepuhuttelun kautta varusvarastolle palauttamaan varusteet ja kotimatkalle päästiin viiden aikoihin illalla. Moni opiskelija suunnitteli lähinnä nukkumista 28 tunnin ulkonaolon, liikunnan ja koulutuksen jälkeen. Moni heistä on varmasti valmiimpi toimimaan erilaisissa tilanteissa kuin ennen koulutusta.

Turvallisuuskurssin kokemuksia opiskelijanäkökulmasta

Turvallisuuskurssin vastuuhenkilöiden ajaessa Upinniemen varuskunta-alueelle jännitys opiskelijoiden mielestä häipyi nopeasti. Meillä oli turvallinen ja varma olo kurssia johtavien reserviläisten käsissä. Kun pääsimme vihdoin tositoimiin eli harjoittelemaan sotilaan perustaitoja ja kilpailemaan toisiamme vastaan olimmekin jo täysillä mukana. 

Mielialaamme kohensi maastopukujen saaminen ja ison jääkärirepun kantaminen. Armeijatamineet päällä ja muotoon järjestäymistä harjoitellessa tajusimme, kuinka ainutlaatuinen kokemus kurssi tulisi olemaan.  

Opiskelijoiden näkökulmasta ryhmähenki korostui ja tämän takia kaikki puhalsivatkin yhteen hiileen. Etenkin puolijoukkueteltan kokoaminen vaati jokaiselta kärsivällisyyttä ja yhteistyötaitoja. 

Kurssi oli opiskelijoiden  mielestä hauska, haastava ja opin täytteinen. Jokainen sai tietää jotakin uutta ja pääsi kokeilemaan asioita omin käsin. Turvallisuuskurssi vastasi ja myös ylitti opiskelijoiden odotuksia. Erityiskiitosta opiskelijat antoivat kurssin sisällön monipuolisuudesta ja selkeydestä. Toivomme ehdottomasti, että kurssia toteutettaisiin jatkossakin:)